· 

Hoe bereid je je springpaard voor op een veiling?

Team Horse Auction Belgium met v.l.n.r. Kevin Gielen, Lore Penders, Christophe Gijbels en Michel Spaas.
Team Horse Auction Belgium met v.l.n.r. Kevin Gielen, Lore Penders, Christophe Gijbels en Michel Spaas.

Horse Auctions Europe is dé website om op de hoogte te blijven over waar en wanneer er veilingen zijn, maar ook waar je gratis advies kan inwinnen. Twee keer per maand vragen we experts naar hun adviezen en ervaringen, waarmee jij je voordeel kan opdoen. Horse Auction Belgium trapt af met 4 vragen aan Lore Penders.

 

Het aantal online veilingen is vanwege de Covid-19 uitbraak explosief toegenomen. Horse Auction Belgium organiseerde jaarlijks een live veiling op Sentower Park in Opglabbeek en is inmiddels ook regelmatig online te vinden met opvallende collecties met jonge springpaarden.

 

1.     Hoe kunnen inzenders eraan bijdragen dat hun paarden een goede prijs opbrengen?
“Een optimale voorbereiding op de selectie/videodag is essentieel. Het is verstandig om de paarden al twee of drie maanden voor die tijd uit de wei te halen, maar hoeveel tijd er nodig is, is natuurlijk per paard verschillend. Je begint met wat longeren, wat de conditie en spieropbouw ten goede komt. Dan kun je ze een enkele hindernis laten springen. Bouw de hoogte langzaam op, zodat het paard niet overnomen wordt en het gevraagde nog makkelijk afgaat. Daarna kunnen ze een keer een lijntje hindernissen gaan springen.’’

2.     Waar bestaat het lijntje hindernissen uit bij Horse Auction Belgium?
‘’Dit is eerst een drafbalkje, op 2,5 meter gevolgd door een in-uitje (3 meter ertussen), vervolgens op één galopsprong (7 meter) een steil of oxer. Als het paard wat terughoudender is of heeft hij juist een grote galop, dan zetten we het wat korter of ruimer. Door deze volgorde zullen de paarden niet teveel naar links of rechts schieten. Het is essentieel dat ze een goede conditie hebben en dat ze weten hoe ze een lijntje moeten springen. Het moet ook niet overhaast gaan, de paarden moeten genoeg tijd krijgen om het te leren.’’

3.     Helpt jullie veilingorganisatie met het vrijspringen?
“Ja! Eigenaren bellen ons of ze bij ons mogen komen oefenen voor de videodag. Dit is voor ons erg fijn, omdat wij het paard dan al zien en kunnen beoordelen. Als een paard nog heel groen is, kan het wat moeilijker zijn om het talent in te schatten. Als hij of zij al wat vaker heeft gesprongen, heb je er een goede indruk van.”

4.  Verder nog tips?
“Voor een online veiling is het erg belangrijk dat de paarden er allemaal heel mooi uit zien. Wij stellen het op prijs als de paarden tijdens de selectiedag geschoren en mooi ingevlochten zijn. Verder moeten de röntgenfoto’s in orde zijn, dus het is een goed idee om die van tevoren al te laten maken om tegen niet al te grote teleurstellingen op te lopen. Kortom, zorg dat je paard op het juiste moment in vorm is. Dat is een stukje management. Ben je zelf niet in de gelegenheid om dit te doen, kijk of je een trainer kan vinden die dit voortraject uit handen kan nemen. Dan heb je er alles aan gedaan om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen!” 

 

Bekijk hier de website van Horse Auction Belgium