· 

Waar moet je op letten als je een paard online koopt?

Vele internationale topsportpaarden vonden via VSN-leden hun weg naar alle delen van de wereld, variërend van spring- en dressuurpaarden, eventing- tot vierspanpaarden. Tegenwoordig zijn ze ook te koop via de VSN Auction. Twee keer per maand vragen we experts naar hun adviezen en ervaringen, waarmee jij je voordeel kan doen. De VSN Auction staat dit keer in de schijnwerpers met 5 vragen aan VSN-voorzitter en gerespecteerd handelaar Frans Burgers.

 

Online veilingen zijn als gevolg van de Covid-19 uitbraak als paddenstoelen uit de grond geschoten. VSN Auction pikte ook een plekje in de markt in en viert van 15 tot en met 18 april haar vierde online veiling met jonge springpaarden. 

 

1. Hoe verklaar je die ontwikkeling dat steeds meer paarden online verkocht worden?

“Dit komt omdat het voor verkopers een fijne manier is om een groot publiek te bereiken. Er is een grote druk op de markt, omdat er veel vraag naar paarden is. Daarnaast speelt Corona natuurlijk een grote rol, waardoor de afgelopen twee jaar reizen moeilijk was voor kopers.”

 

2. Waar moet ik als koper aan denken als ik online een paard koop?

“Het is belangrijk om je in je koop te verdiepen. Het is niet verstandig om in een online veiling in de laatste seconde te beslissen of je een paard wel of niet koopt. Het is van belang om alle informatie die beschikbaar is over een paard vooraf te bekijken en daarnaast moet je natuurlijk ook de veilingvoorwaarden goed lezen.”

 

3. Wat voor soort paarden zou jij probleemloos online kopen? 

“Ik zou embryo's, veulens en jonge paarden probleemloos online kopen. Embryo’s koop je natuurlijk wel op basis van de papieren en dan weet je nooit of ze uitgroeien tot een goed sportpaard. Veulens en jonge paarden zou ik probleemloos online kopen omdat via het beeldscherm de natuurlijke aanleg goed te zien is.”

 

4. Wat voor soort paarden zie je liever eerst 'in het echt'?

“Ik zie oudere, gereden paarden liever eerst ‘in het echt’, zodat ik ze even onder het zadel kan aanvoelen. Als het goed voelt, overweeg ik om het paard te kopen.”

 

5. Koop jij zelf wel eens een paard online?

“Ik heb het wel eens gedaan. In de meeste gevallen beviel het goed en soms werd ik er minder vrolijk van. Maar hier heb je ook mee te maken als je een paard in het 'echt' koopt. Het gaat tenslotte om levende wezens en dan kan het altijd mee- of tegenvallen.” 

 

Ga hier naar de website van VSN Auctions 

Frans Burgers
Frans Burgers