· 

‘Wie niet betaalt, wordt meteen geblokkeerd’

Twee keer per maand vragen we experts op het gebied van paardenveilingen naar hun adviezen en ervaringen, waarmee fokkers en kopers hun voordeel kunnen doen. Dit keer staat Paardenveilingonline in het middelpunt, één van de vele nieuwkomers die zijn gestart in de Corona-lockdown-periode.

 

Van 20 tot en met 23 april veilt de onderneming van Niels Mulder en Alwin Scholten 17 jonge springpaarden en zes sportpaarden. Volledig online. We hebben zes vragen voor Niels Mulder.

 

1. Wat was de aanleiding om de online veilingen op te zetten?

“Toen de Corona-pandemie begon, vielen alle fysieke veilingen weg. Wij organiseerden op dat moment nog geen veilingen, maar wij verkochten wel veel veulens. Met die ervaring op zak zijn we met Paardenveilingonline begonnen. Eerst met springveulens, daar was ontzettend veel vraag naar. Nu veilen we in de zomer veulens en in de winter en het voorjaar jonge paarden, drachtige merries en embryo’s.”

 

2. Wat was de grootste uitdaging bij het organiseren van een online veiling?

“De mensen kenden het principe van een online veiling nog niet zo goed. Het was voor ons een uitdaging om iedereen daarmee vertrouwd te maken. Het was even wennen om een paard te kopen dat je alleen op een beeldscherm ziet. Tijdens de Corona periode heeft dit een gigantische vlucht genomen en zo werd het voor de klant steeds vanzelfsprekender. Bovendien nam de vraag naar paarden toe, mensen konden zelf geen geschikt paard vinden onderweg.”

 

3. Hoe heb je inzenders én kopers kunnen interesseren in Paardenveilingonline?

‘’Vertrouwen heeft hierbij een grote rol gespeeld. Nadat we twee online veilingen hadden georganiseerd waren de kopers in de ban van onze veiling. De aankopen bevielen goed en het vertrouwen was gewonnen. Daarnaast stellen wij de fokkers voorop. Dit doen we door de kosten laag te houden (alleen vaste inschrijfkosten, geen verdere percentages voor de verkopers). De kosten voor kopers houden we ook laag en transparant. Hierdoor hebben we het heel aantrekkelijk gemaakt om bij Paardenveilingonline een paard te kopen of te verkopen. “

 

4. Elke online veiling heeft te maken met klanten die van gedachten veranderen en niet betalen. Hoe gaan jullie hiermee om? 

‘’Wij werken volgens het principe ‘ken je klant’. We vinden het persoonlijke contact met de kopers en geïnteresseerden het allerbelangrijkst. Daar stoppen we als team heel veel tijd en energie in. Zowel voor, tijdens als na onze veiling. We controleren ook zoveel mogelijk de registraties en gegevens van nieuwe bieders. Gelukkig hebben we nog niet zo veel kopers gehad die niet betaalden, maar helaas ontkom je daar niet altijd aan. In dat geval wordt die persoon gelijk geblokkeerd in het online biedsysteem en kan dan geen paard meer bij ons kopen.’’  

 

5. Wat kan je aan de fokkers meegeven als ze willen deelnemen aan Paardenveilingonline?

‘’Mooie en correcte veulens en paarden met een goede afstamming verkopen natuurlijk altijd goed. Wij zoeken het allerbeste, maar we hebben elke veiling voor ieder wat wils en voor elk budget. Het maakt niet uit als het veulen van een jonge hengst is, als het maar correct en gezond is en kwaliteit heeft."

 

6. Heb je nog tips voor kopers?

‘’Alle informatie over de veilingpaarden staat transparant op onze website. Video’s, foto’s, röntgenfoto’s en dierenartsrapporten. Wij veilen gezonde paarden, maar zorg als koper er wel voor dat je alle röntgenfoto’s en rapporten hebt bekeken voordat je meebiedt. En de beste tip is natuurlijk om bij onze online veiling op de knop te drukken! Op 23 april weer…”

 

Veilingcollectie 20-23 april 2022