· 

Hoe bereid je een veulen optimaal voor op een veiling?

Gerald Lenaerts, here during one of the Flanders Foal Auctions. Photo Wendy Scholten
Gerald Lenaerts, here during one of the Flanders Foal Auctions. Photo Wendy Scholten

Zijn Van Overis-fokproducten springen wereldwijd internationaal tot en met Grand Prix, bekendheid verwierf Gerald Lenaerts uit het Belgische Peer ook via Flanders Foal Auction, die hij samen met Luk Van Puymbroeck runt. Wij zijn benieuwd naar zijn tips en tricks om een veulen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een veiling, maar ook in het traject daarna.

 

1. Hoe ziet een goede voorbereiding richting een veiling er voor jou uit? 

‘’Vanaf mei lopen de veulens, als het weer het toelaat, dag en nacht in de wei, want er is niks zo goed voor een veulen als het jonge voorjaarsgras. Enkele dagen voor de videodag halen we de veulens ’s nachts binnen en worden ze bijgevoerd. Bij veilingen later in het jaar worden de veulens ongeveer twee maanden voor de veiling bijgevoerd. De merrie die het veulen voedt moet zelf voldoende melk hebben, dat heb je natuurlijk niet zelf in de hand. Zorg ervoor dat de merrie in goede conditie is, daar begint alles mee. De veulens komen ook in de hand. Als ze een week oud zijn doen we ze een halster om, zodat ze hieraan kunnen wennen. Dit doen we drie keer per week.

Verder is het essentieel dat de veulens zo veel mogelijk buiten bewegen en dat ze samen zijn en kunnen spelen met hun leeftijdsgenoten. Als het een dag slecht weer is, kunnen ze wel naar binnen.”

 

2. Wanneer komt de hoefsmid langs?

“De hoeven van de veulens worden continu in de gaten gehouden. Vier dagen voor de veiling worden ze geveild. Als de veulens correct zijn qua stand moet daar de eerste twee maanden niks aan gebeuren.”

 

3. Om de veulens zo mooi mogelijk te presenteren, worden ze meestal geschoren. Wanneer doen jullie dat?

‘’Het beste is om de veulens tien dagen voor de videodag te scheren, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. In de zomer hebben ze er profijt van als ze geschoren zijn. Ze zijn dan het haar kwijt, waardoor ze minder zweten.’’

 

4. Hoe ziet de selectieprocedure van jouw eigen veulens eruit?

‘’Als de veulens een paar weken oud zijn beginnen we te selecteren. Dan kijken we al welke veulens geschikt kunnen zijn voor de veiling en welke niet. Er zijn maar enkele veulens die in aanmerking komen voor Flanders Foal Auction, omdat de lat heel hoog ligt en er veel aanbod is. De kwaliteit van de veulens gaat ook steeds verder omhoog. Als een veulen niet geschikt blijkt voor de veiling, fok ik hem of haar zelf op. Ik verkoop ‘m dan meestal als driejarige op basis van vrijspringen. Als dit goed gaat, dan is er geen man overboord. Hij of zij mag van mij minder mooi zijn, maar moet dit wel compenseren door goed te springen. Dan is hij goed verkoopbaar.’’

 

5. Hoe lang voorafgaand aan de veiling haal je de veulens naar stal?

‘’Een week voor de veiling komen ze ‘s nachts op stal en lopen ze overdag in de wei. De dag voor de veiling staan ze de hele dag binnen om rustig voor de dag te komen bij de veiling.”

 

6. Wat doe je voor een optimale (video)presentatie?

‘’Ik laat de veulens voorafgaand aan de videodag één of twee keer los in de betreffende piste samen met de merrie. Dan boots ik een videodag na, zodat het veulen vertrouwd raakt met de omgeving. Het veulen wordt dan ook wat brutaler en gaat voor de merrie uit lopen. Als een veulen nog nooit in de piste is geweest, zal het onder de indruk van de camera’s zijn en spanning hebben, wat ten koste gaat van de bewegingen. Dat is jammer. De galop is superbelangrijk voor een springveulen en bij ons één van de belangrijkste selectiecriteria, naast type en de afstamming.”

 

7. Wat gebeurt er met de veulens na afloop van de veiling tot en met de afleverdatum? 

‘’We houden de veulens goed in conditie tot aan de levering. Het laatste wat we willen is dat ze in een slechte conditie verkeren. De veulens moeten eigenlijk worden afgeleverd in de staat dat ze verkocht zijn. In het verleden liet dit wel eens te wensen over bij bepaalde fokkers die een veulen inbrachten. Na de veiling ging het veulen de wei op en werd er niet meer naar gekeken tot aan de levering. We kijken er nu heel streng op toe dat de veulens goed afgeleverd worden en in een goede conditie zijn, zodat de mensen het veulen krijgen zoals ze dat op de Flanders Foal Auction hebben gezien. We hebben wel eens een levering moeten uitstellen, omdat de toestand van het veulen niet goed genoeg was. We spenen het veulen na de veiling – als het oud genoeg is - en hier zit natuurlijk altijd een klein risico aan. Dit doe ik het liefst met twee veulens tegelijk, zodat het iets makkelijker gaat. Omdat ze alleen op transport moeten, zet ik ze een dag voor vertrek alleen in de box.”

 

8. Heb je nog tips voor mensen die online springveulens willen kopen?

‘’Jazeker. Ik blijf het belangrijk vinden om de veulens met eigen ogen te zien. Natuurlijk maken online veilingen mooie videobeelden, maar je kan de maat moeilijk inschatten en de correctheid minder goed beoordelen. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar live veilingen. Wij hebben ook klanten die online een veulen kopen. Maar ze hebben het veulen dan wel drie keer online gezien: op de videobeelden van de videodag, tijdens de live presentatie op de veilingdag en tijdens de veiling zelf.  Als je een veulen moet kopen op basis van een vooraf gemaakte video van 20 seconden met vertraagde beelden, dan vind ik het heel moeilijk om te beslissen of een veulen wel of niet goed is.’’

 

Dit was deel 4 van de tweemaandelijkse blog. We vragen experts op het gebied van paardenveilingen naar hun adviezen en ervaringen, waarmee fokkers en kopers hun voordeel kunnen doen. Volg ook @horseauctions.eu en meld je aan voor onze nieuwsbrief via onze website.