· 

Hurkmans: ‘Koop liever een drachtigheid dan frozen embryo’ (deel 3)

Foto Wendy Scholten
Foto Wendy Scholten

Horse Auctions Europe raakt niet uitgepraat met Hans Hurkmans, de specialist in het winnen van embryo’s bij paarden en runderen en het implanteren ervan. We hebben zelf nog een aantal vragen uit de praktijk, waarvan het antwoord niet op te zoeken is op internet. Is het bijvoorbeeld wel verstandig om een ‘frozen embryo’ in een veiling te kopen? Hier deel 3 en tevens het laatste deel met de fokkerijdeskundige.

 

1.    Afgelopen maanden zou er een tekort zijn aan draagmerries. Hadden jullie hier ook mee te maken en hoe speel je daarop in?

“Dat klopt, doordat er vorig jaar door middel van ICSI ontzettend veel embryo’s zijn gemaakt. Al deze embryo’s moeten geplaatst worden in een draagmerrie en iedereen wil zo snel mogelijk embryo’s geïmplanteerd hebben. Dit veroorzaakte een run op draagmerries. We spelen hierop in door n al draagmerries te kopen. Dan kunnen de embryo’s in februari/maart ingezet worden.”

 

2.     Mijn merrie heeft twee keer geovuleerd en kan in theorie twee embryo’s leveren bij het spoelen, maar er is geen tweede draagmerrie beschikbaar. Kan het tweede embryo ingevroren worden om een jaar later alsnog te plaatsen? Wat is dan de slagingskans bij het plaatsen ten opzichte van een niet-ingevroren ICSI-embryo? 

‘’Het is geen probleem om het tweede embryo in te vriezen en een jaar later te plaatsen. We spoelen dan wel iets eerder dan normaal, zodat het embryo beter in te vriezen is. Bij spoelembryo’s en ICSI-embryo’s die je vers transplanteert is het slagingspercentage ongeveer 80%. Op het moment dat je ze gaat invriezen, daalt het slagingspercentage naar 65%. Hoe groter het embryo, hoe kwetsbaarder het is. Als je het embryo vers transplanteert maakt de grootte niet uit, maar als je hem gaat invriezen is het lastiger als hij groter is.”

 

3.    Er zijn ondertussen succesvolle embryoveilingen, waarbij de veulens alleen nog maar geboren hoeft te worden. Er worden echter ook ‘frozen embryo’s’ aangeboden, die nog in een merrie geplaatst moeten worden. Is dit geen erg groot investeringsrisico? 

‘’Als je een embryo koopt, kan je afspreken dat je betaalt op het moment dat de merrie drachtig is. Als je een ingevroren embryo koopt, kan je deze waarschijnlijk iets goedkoper in handen krijgen, maar dan heb je meer risico. Op het moment dat je een drachtigheid koopt, kan je deze verzekeren. Een ingevroren embryo is niet te niet verzekeren. Mijn advies is om te gaan voor het kopen van een drachtigheid in plaats van een ingevroren embryo. Als je de drachtigheid verzekert, is het risico van aankoop niet zo groot en levert het waarschijnlijk meer op dan dat je een ‘frozen embryo’ koopt.” 

 

4.    Mocht ik toch op een ‘frozen embryo’ willen bieden, waar moet ik op letten? 

“Let erop dat je een eerste kwaliteit embryo koopt. Dit is meestal wel aangegeven op een veilingwebsite. Deze zijn afkomstig van een gerenommeerd bedrijf waarvan je weet dat ze de techniek beheersen om embryo’s in te vriezen. Je moet er ook voor zorgen dat je een dierenarts hebt die embryo’s kan ontdooien en transplanteren. Ik raad ook aan om vooraf informatie in te winnen waar het embryo opgeslagen wordt. Als het embryo gemaakt is op een EU-erkende locatie, beschikt het embryo over de juiste papieren en is het makkelijk te vervoeren. Als het embryo bij mensen thuis in het vat zit, zijn ze niet EU-waardig en kan je ze niet officieel exporteren.”

 

5.     Is het verstandig om diepvriessperma op een veiling te kopen? 

‘’Dat kan, maar let er wel op dat het sperma in een EU-opslag zit en niet bij een willekeurig iemand in het vat. Dan heb je geen enkele controle en geen garantie op de kwaliteit van het sperma. Je kan niet controleren of sperma eerst ontdooid is en daarna weer opnieuw ingevroren. Dit weet je pas als je het ritje kapot knipt en ontdooit. Spreek altijd af dat je je geld terugkrijgt als het sperma niet goed is, want dan selecteert het zich snel uit. Als je rechtstreeks sperma koopt bij de hengstenhouder kan je ervan uitgaan dat je goed sperma krijgt en dat je het kan reclameren als het niet goed is. Als je sperma bij handelaren koopt, is het wat lastiger om te reclameren, want dan weet je niet precies waar het sperma vandaan komt.”

 

Overname als originele artikel toegestaan met bronvermelding www.horseauctions.eu