· 

Moet ik btw over een veilingpaard betalen?

Foto Wendy Scholten
Foto Wendy Scholten

Paardenveilingen zijn niet meer weg te denken. Wekelijks worden honderden paarden, veulens en embryo’s geveild. Een van de dingen waarmee je te maken gaat krijgen bij de aankoop op een veiling is btw. Maar hoe zit dit precies? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen van potentiële kopers.

 

Wat zijn de regels met betrekking tot btw-tarieven bij veilingen? 

In Nederland zijn er diverse btw-tarieven binnen de paardensector van belang. Er kan sprake zijn van een btw-tarief van 21% , maar dit kan ook 9% of 0% zijn (*). Als een particulier een paard verkoopt is er geen sprake van btw. Hieronder gaan we ervanuit dat een ondernemer de verkopende partij is:

 

  • Het uitgangspunt binnen een paardenveiling is dat er een 21% btw tarief geldt voor de verkoop van sport- en recreatiepaarden.
  • Voor embryo’s, sperma, fokmerries en draagmerries geldt over het algemeen een btw-tarief van 9%
  • Voor veulens geldt in principe het tarief van 21%, echter wordt ook wel eens 9% toegepast mits deze veulens later ingezet worden voor de fokkerij.
  • Koop je een goedgekeurde hengst die ook bereden kan worden voor sport of recreatie, dan kan de btw voor 75% bestaan uit 9% en voor 25% uit 21%. Koop je een goedgekeurde hengst die uitsluitend voor de fokkerij ingezet wordt, dan geldt 9% btw.
  • Bekijk per ‘veilingstuk’ of er sprake is van btw of niet en hoe hoog deze is.

 

Moet ik als inwoner van Europa btw betalen?

  • Ben jij een particulier, dan dient er btw betaald te worden.
  • Als jij een (btw-)ondernemer bent binnen de EU-lidstaten, dan is het mogelijk om het 0% tarief toe te passen. Dit heeft onder andere te maken met het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie. Hierbij moet wel bewezen worden, bijvoorbeeld met een vrachtbrief, dat een paard daadwerkelijk vervoerd is naar een andere EU-lidstaat.  

Ik woon niet binnen de EU, vervalt de btw dan voor mij?

Ja! Ben je woonachtig buiten de EU dan is het nultarief van toepassing, mits het paard binnen 90 dagen de EU verlaat. De verkopende partij moet kunnen aantonen dat het paard daadwerkelijk naar het buitenland is gegaan. Dit kan met het zogenaamde ‘confirmation of export’. Blijft het paard langer dan 90 dagen binnen Europa voor bijvoorbeeld training of opfok, dan dient er btw betaald te worden als de verkopende partij btw-plichtig is. Zodra het paard daadwerkelijk geëxporteerd wordt, kan de btw teruggevraagd worden door de kopende partij bij vertoon van de exportdocumenten.

 

Onze tip voor kopers en verkopers in veilingen:

Lees de veilingvoorwaarden goed door. Veilingen kunnen verschillende voorwaarden hebben, die invloed kunnen hebben op jou als (ver)koper. Daarnaast adviseren we om contact op te nemen met een belastingadviseur bij vragen met betrekking tot zaken zoals de btw.

 

*In dit artikel zijn de btw-percentages aangehouden die gelden binnen Nederland. 

 

Auteurs: Lynn Wossink & Wendy Scholten